14 Jan 2011

Gapena Anjur Protes Besar-besaran

KUALA LUMPUR – Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Gapena) bersama 21 badan bukan kerajaan (NGO) akan mengadakan perhimpunan besar-besaran memprotes isu mempolitikkan Interlok, Sabtu ini.
.

Ketua Satu Gapena, Tan Sri Prof Emeritus Dr Ismail Hussein berkata, himpunan di perkarangan Rumah Gapena, di sini, pada jam 2.30 petang itu bertujuan memperlihatkan kesatuan di kalangan orang Melayu menentang sebarang usaha mempolitikkan karya sastera.

.

“Kami menentang politisasi kerana Gapena memperjuangkan kesusasteraan dan dalam kes ini Interlok adalah isu sastera.

.

Kami sebagai badan mempertahankan penulis dan karya sastera akan terus mempertahankan penulis dan Interlok dari sudut isi dan misi yang terkandung dalam karya itu,” katanya pada sidang media, di sini, semalam.

.

Hadir sama, Presiden Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Pena), Mohamad Saleeh Rahamad dan Ketua Media Gapena, Borhan Md Zain.

.

Ismail berkata, tindakan membantah, membakar novel serta gambar penulis yang berkemungkinan terjadi ekoran kenyataan tidak bertanggungjawab ahli politik dan pemimpin kaum tidak harus dipandang ringan kerana tindakan itu boleh mengundang masalah dan harus ditangani demi menjaga integriti penulis dan kesusasteraan nasional.

.

Sementara itu, Borhan berkata, beberapa NGO telah menyatakan kesediaan untuk menghadiri perhimpunan itu, antaranya Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah SeMalaysia (Pekida), Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Ikatan Persuratan Melayu dan Persatuan Kebajikan Penulis Negeri Selangor (Kemudi) serta beberapa persatuan silat. – Bernama

..

Disiarkan di akhbar Sinar Harian pada 14 Januari 2011. Sila KLIK DI SINI untuk membaca reaksi Presiden Kavyan, Uthaya Sankar SB berhubung perhimpunan ini dan KLIK DI SINI untuk maklumat Taklimat Khas Kavyan Mengenai Novel Interlok Edisi Murid.

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul apabila mengemukakan komen. Hanya komen yang menggunakan bahasa yang betul dari segi ejaan, tanda baca dan struktur ayat akan dilayan. Pencemaran bahasa diharamkan!