28 Sept 2012

A Samad Said diiktiraf Sasterawan Tamu Selangor

SHAH ALAM – Kerajaan Negeri optimis mempertingkatkan martabat sastera dan budaya dengan mengiktiraf Datuk A Samad Said sebagai Sasterawan Tamu Selangor.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pengiktirafan ini sejajar dengan perjuangan Sasterawan Negara itu gigih dan konsisten menulis serta memperjuang isu kemasyarakatan melalui penulisan.


“Karya beliau seperti novel, cerpen dan puisi meletakkan dirinya
di luar domain permainan kebanyakan sasterawan Melayu lain," katanya pada sidang media selepas Majlis Pengiktirafan Sasterawan Tamu Selangor, semalam (27 September 2012).

Menurutnya, Kerajaan Negeri dengan kerjasama Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (Padat) akan merealisasikan pembudayaan sastera dalam kalangan generasi muda dengan merangka beberapa aktiviti yang melibatkan kesusasteraan yang dikendalikan Samad.


“Kerajaan Negeri akan melestarikan usaha membudayakan sastera dalam kalangan generasi muda agar menikmati sastera sebagai salah satu peningkatan minda dan pemikiran," katanya.


Sementara itu, Samad yang juga lebih dikenali Pak Samad berkata, ini permulaan yang baik di mana pertumbuhan seni dan sastera mempunyai impak yang lebih jauh.


“Selain program interaksi dengan anak muda, terdapat pelbagai lagi aktiviti seni yang sedang direncanakan untuk mendekati pelajar sekolah rendah, menengah, kolej serta universiti dan diharapkan melalui interaksi ini dapat mendidik generasi muda agar terpimpin mindanya,” katanya.


Menurutnya, galakan ini akan menggerakkan minda masyarakat terutamanya golongan belia yang dahagakan ilmu supaya dapat meningkatkan budaya bangsa rakyat negara ini.


Hadir sama dalam majlis meraikan Sasterawan Tamu Negeri Selangor antaranya, Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan beberapa Exco Kerajaan Negeri. –
Sinar Harian, 28 September 2012