22 May 2021

Biodata — Nageinthini Tewarajan

Nageinthini a/p Tewarajan dilahirkan di negeri Perak Darul Ridzuan. Beliau mendapat pendidikan awal di SK Dato Ahmad Said Tambahan, SMK Tarcisian Convent dan SMK Anderson, Ipoh.

Seterusnya, Nageinthini melanjutkan pengajian di Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dengan Kepujian (B.Ed. Hons) pada tahun 2011. Beliau kini berkhidmat di SMK Ave Maria Convent, Ipoh sebagai guru Geografi.

Nageinthini menyertai Bengkel Penulisan Kisah Hidup anjuran Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM) pada tahun 2019. Hasilnya, karya sulung beliau dimuat dalam Antologi Sembilu Kasih Seorang Guru (2019). Seterusnya, beliau mencoret pengalaman mengenai Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur dalam Corat Coret PBAKL (2019). Puisi dimuatkan dalam Sayembara Kemerdekaan (2019) serta satu lagi karya dalam antologi Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan 3 (2019).

Minat Nageinthini dalam penulisan mendorong beliau untuk terus menulis. Pada tahun 2020, penulisan beliau dimuatkan dalam antologi Ditular Tidak Kalah (2020) dan Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan (2020) dengan nama pena Chestnut Macaw. [Lihat juga — Biodata Sasterawan Kavyan]